BE 2021.02.18.

A billentyűzet bajnokai

A videójátékok már évtizedek óta részei életünknek. Rengeteg játékos és rengeteg rajongó azonban nem csak a nappaliban vagy a szobájában koptatja a széket játék közben. Az e-sport által a videójátékok már a stadionokba is beköltöztek. De egész pontosan hogyan kell elképzelni egy ilyen eseményt, és mi is pontosan az e-sport?   

Az e-sport igazából a videójátékokkal való versenyszerű játékot foglalja magában. Egy külön sportággá nőtte ki magát a „gépezés”. Az első olyan alkalom, amikor egy számítógépes játékból kihirdetett versenyen valaki pénzben mérhető nyereményt vihetett haza, 1972 októberében történt. A Stanford egyetem egyik 33 éves tanulója nyerte meg azzal, hogy a „Spacewar!” játékban ő volt a legtalpraesettebb az indulók között. Később egyre több játék megjelenésével elkezdett rohamosan nőni az érdeklődők, a rajongók száma, míg napjainkban már többezer férőhelyes stadionokban zajlanak a mérkőzések.   

Tehát ahogy egy focimeccset, az e-sportot is arénákban játsszák, ugyanúgy vannak csapatok, edzők, műsorvezetők, sőt, még mezeket és egyéb relikviákat is vehetnek a rajongók. A különbség technikai téren talán annyi, hogy a televízióban nem adnak napi szinten e-sportmérkőzéseket.    

Játékok  e-sportra 

Felmerülhet a kérdés, hogy melyik játékokban szerzett tudást lehet akár többezer, több százezer néző előtt kamatoztatni?  

 
A 2020-as szezon legjobb bevételét a CS:GO produkálta 12 millió dollárral, a második helyen a Dota 2 áll, 8,2 millióval, harmadik pedig a League Of Legends lett, 7,8 millióval.
A nézettség toronymagasan a LoL oldalán áll, 3,8 millió fővel.   


Ezekből az adatokból világossá válik, hogy megéri befektetni, mind a szervezőknek, mind a játékosoknak. De mégis mennyit lehet keresni az e sporttal? A jelenlegi TOP lista szerint a legtöbbet egy profi Dota 2 játékos, N0tail kereste, a maga 6 969 738 millió dolláros (több mint 2 milliárd Ft) bevételével.   

Sokan gondolják, hogy gombnyomkodáshoz nem kell doppingszereket használni. A teljesítményfokozók, azonban az e-sportban is jelen vannak. A figyelemhiány kezelésére használt szerek igen sokat segítenek a játékosoknak a koncentrációban, így a meccseken ellenfeleiknél sokkal jobban teljesíthetnek.   
Ahogy az látható, ez a sportág is egyre jobban érvényesül. Egy nagyon érdekes, sok lehetőséggel rendelkező új érája nyílt meg a sportvilágnak, és ki tudja mekkora méreteket ölt majd a jövőben.  

Téged is érdekel az e-sport? Mit játszol? Miért éppen azt? Milyen eredményeid vannak? Írd meg nekünk! suliujsag@balintsuli.hu

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*