BE 2021.03.04.

Az óraipar folyamatosan ontja a drágábbnál drágább luxuscikkeket. Van pár példány, ami nem az árával, vagy nem csupán milliós értékével tűnik ki a tömegből. Lássunk öt órakülönlegességet, ami mindenképp megérdemli a figyelmet.  

Az óragyűrű  

A lista első darabja máris elüt a megszokottól, hiszen ezt a ketyegőt nem karon, hanem gyűrűsujjon hordják. A magyar Ring Clock nevű cég kiemelkedő terméke, igen stílusos és figyelemfelkeltő. A számokat LED fények világítják meg, a kis gépet pedig egy akkumulátor működteti. Nemcsak küllemében, de anyagösszetételében is a minőséget adja, hiszen rozsdamentes acélból készül.  

Ha ennyi jó tulajdonság elsőre nem lenne elég, a kis ketyere 30 méterig vízálló, tehát úszás vagy horgászat közben is viselhető. Emellett a töltést és az idő beállítását egy igen kreatív fogással oldották meg a készítők: egy USB csatlakozóval ellátott töltőállomáson, az óra vezeték nélkül szívja magába az áramot. Ugyanezen az eszközön állítható be a kívánt időpont, két gomb segítségével. Az akkumulátor 2-3 óra alatt éri el a 100%-os töltöttséget és átlagosan 3 évig működőképes.  

A Ring Clock, már több szín és számalak variánst is piacra dobott, sőt, még a LED világítás is több színben érhető el, így mindenki a stílusához illő órát tudja választani. A testreszabhatóság itt még nem ér véget, hiszen a gyűrű több méretben is kapható  
A maga átlagosan 120 ezer forintos árával nem tartozik az olcsóbb tételek közé, de aki egy különleges, letisztult órakülönlegességre vágyik, annak megéri spórolni rá.

Christophe Claret Margot  

Gyerekkorunkban vagy akár felnőttként is sokszor merengünk egy szál virág kelyhének szépségén, tépkedjük a szirmait és a szeret-nem szeret szavakat ismételgetve gondolunk szerelmünkre. Létezik egy óra, ami helyettünk tépkedi a szirmokat és még a virág sem hervad el, ez nem más, mint az átlagosan 35 millió forintba kerülő svájci Christophe Claret Margot.  

A küllemre is rendkívül mutatós óra igazi különlegessége, hogy két gomb segítségével játszhatjuk az ismert játékot. A felső megnyomásával a szirmok szép sorban eltűnnek a keret alá, majd a számlap jobb alsó részén megváltozik a feliratok egyike, melyeket a szerkezet véletlenszerű sorrendben illeszt a helyére. Természetesen, mire egy szirom sem marad, az a szó lesz a válasz kérdésünkre, amit az óra elénk forgatott. Az alsó gomb megnyomásával “visszanőnek” a szirmok és kezdhetjük is elölről a szórakozást.  
Az szerkezet mechanikusan működik, bármilyen elektronikai beavatkozás nélkül, csak apró karok és fogaskerekek segítségével „sorsol”. Emellett 30 méterig vízálló, hogy akár fürdés közben is tudjunk szórakozni.  
Módos hölgyeknek remek választás, ha van fölösleges 35 millió forint a pénztárcájukban, s épp szerelmi válságon mennek keresztül, mindenképp megéri beszerezni egyet, hátha megmutatja a helyes utat…. Ennyi pénzért minimum.  

Jacob and Co Astronomia órák  

Az Egyesült Államokbeli óragyártó klasszis Jacob and Co merész, lehetetlennek tűnő ötletek megvalósításáról híres. Ez nem véletlen. Képzeljünk el egy mechanikus órát. Csak rugók, fogaskerekek szorgos összehangolt működése és semmi elektronikai beleszólás. Ez persze nem minden az Astronomia széria esetében, hiszen az óraüveg alatt négy külön-külön mozgó kar található. Az egyik végén egy apró földgömb forog, a túloldalon egy szépen csiszolt kristály, a harmadik kar végén az időt mutató óra látható, a negyediken pedig egy fogaskerekekből összeállított, szintén forgó és önmagában is mozgásban lévő szerkezet. Ha ennyi nem lenne elég, ez a precíz kis “építmény” még a saját tengelye körül is forog. Mindez egy kozmikus hatást keltő, csillagos eget ábrázoló óralap fölé emelkedik.  

Persze ez csak a széria egyik darabja. Egyes típusoknál egy sárkány pikkelyes teste kígyózik a fent említett szerkezet körül, a másikban egy madár, de van polipos és madárpókos változat is. A legszórakoztatóbb és legmeglepőbb példány azonban talán az, amelyikbe egy működőképes rulettkereket is építettek az apró mechanikus galaxis mellé. Így tulajdonosa pusztán az órája nézegetésével ütheti el idejét. Még egy remek tulajdonsága, hogy 30 méterig vízálló. A Jacob and Co Casino nevet viselő ketyegőből mindössze 88 darabot készítettek, 620 ezer dollárért, azaz viszonylag 188 millió forintért lehet hozzájutni.  
A fenti tulajdonságok tudatában érthető, hogy több neves zenész, híresség vásárolt Jacob and Co Astronomia órát, köztük DJ Khaled, vagy Drake. A cég alapítójának a lehetetlen megvalósítása volt a célja, amint látható ezt sikerült is elérni.  

Jaquet Droz charming bird  

Szintén a nyers mechanika gyümölcse a következő különlegesség. A Jaquet Droz fennállásának 275. évfordulójára készítette el a Charming Bird karórát. A cég több évszázada híres a madaras óráiról, így méltó megkoronázása volt ez az iparban eltöltött hosszú éveknek.  

Az óra egy különleges technikával szólaltatja meg az óraüveg alatt daloló madárkát. Egy légfúvásos módszer segítségével jön hang a ketyegőből. Ha szívesen gyönyörködnénk tollas barátunk énekében, egy gombnyomás, és már hallgathatjuk is a madárdalt.  
Két színben is kapható, aligátorbőr szíjjal. Létezik egy limitált kiadás is, melyben egy bronz madárka beszél és az óralapon egy erdő látható háttérként, természetesen ezeknek az ára magasabb, mint a “sima” daraboknak.  
Szintén egy mechanikus óráról beszélünk, ezért mondani se kell, mennyi időt, mennyi tervezést igényel egy Charming Bird elkészítése. 
A történelmet magában foglaló apró műalkotás ára részben ezért is 120 millió forint.  

Harry Winston Opus 11  

A mechanikus órák működését újraértelmező tehcnikai vívmány az Opus 11-ben pergő-forgó szerkezet. Egy olyan különlegesség, amihez még csak hasonlót sem gyártottak azelőtt. Ez a kétmondatos jellemzés nagyjából megfelelően írja le ezt az óraklasszist.  

Max Busser ötlete alapján 2011-ben Denis Giguet alkotta meg a végleges terméket. Limitált számban 111-et gyártottak belőle. Nem véletlen, egy óra elkészítése 4-5 hét munkát igényel egy profi órakészítőtől is. Legszembetűnőbb érdekessége, hogy a percek, másodpercek nem jelennek meg a fő óralapon, a percek egy kisebb üveg alatt láthatóak, egy kidudorodó fémrészbe ágyazva. Az órák számát a ketyegő nagyobb “számlapjának” közepén láthatjuk, mégpedig úgy, hogy az adott szám egyes részleteit ábrázoló négy fémlap egymás mellé kerül, így mutatva az összképet.   
Az óránkénti átmozdulást 566 apró darab végzi, ha belegondolunk, hogy csupán egy pár köbcentis helyen kell elférnie az összes szerkezeti résznek, könnyen megérthetjük, hogy mekkora tervezői munka áll egy ilyen csodás óra mögött.  
Az eddig sorra vett luxuscikkektől megszokott módon az Opus 11 is 30 méterig vízálló, illetve szintén aligátorbőr szíjjal rendelkezik.  
Fehérarany keretben csaknem 70 millió forintba kerül, de ha a gyémántos berakású típust választjuk, 87,5 millió forintot kell fizetnünk érte.  

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*