Kápolnai Márti 2021.03.18.

Nem a legnépszerűbb csoportjai a kultúrának, de a legkülönlegesebbek. Feltűnő jelenségek, fura alakok, akikre már első látásra felfigyelünk. Gyakran megbotránkoztatják a nagyérdeműt – néha ez is a szándékuk. Íme néhány szubkultúra!

Akik megvetik a birkákat

Hipszterek

A hipszter szubkultúra képviselői a fiatal közép- vagy felsőosztálybeli felnőttek, vagy idősebb tinédzserek. Először az 1990-es években jelentek meg képviselői, de a 2010-es években lettek igazán népszerűek. A szubkultúra a független zenei ízléshez, az alternatív divat- és életstílushoz, és a független politikai nézetekhez kapcsolódik.

A hipszterek elutasítanak mindent, ami a nagy tömegek által elérhető. Kedvelik a vintage boltokban és turkálókban való vásárlást, szeretnek skinny farmert és oldschool tornacipőt hordani, gyakran viselnek szarukeretes szemüveget. A hajstílusuk általában aszimmetrikus, kiborotvált. A tetoválás szinte nélkülözhetetlen egy hipszter számára. Leggyakrabban a karjukra készíttetik el a tetoválásokat, a népszerűbb motívumok közé tartozik a csillag és a különböző virágok, például a rózsa. A hipszterek életében meghatározó szerepe van a zenének, legkedveltebb műfajuk az indie. Maga az indie az „independent” szóból származik, és az alternatív rockból nőtte ki magát autonóm műfajjá.

A hipszter kifejezés már régóta jelen van a köztudatban. Maga a szó a médiában először az 1940-es években jelent meg. A jazz zene, pontosabban a bebop, rajongóira használták. Az 1940-es évekbeli hipszterek az akkori időszak jazz zenészeinek életmódját követték. A jazz zenészek korábban a „hep” szót használták azokra az emberekre, akik ismerték a jazz kultúrát, ami eléggé újdonságnak számított abban az időben. Cab Calloway, egy jazz énekes, használta a „hepster” szót az általa írt Hepster’s Dictionary-ben. Ebben a „hepster” a „hep cat” szót definiálta, amit úgy írt le, hogy egy ember, aki mindenre tudja a választ, és megérti a jazz zenét. Később, a zongorista Harry Gibson módosította a hespter-t hipster-re, 1944-ben, és így definiálta: azok az emberek, akik szeretik a szenvedélyes, improvizatív jazzt.

Sötétben bújkálók

Emó is, gót is

Emó szubkultúra

Az emó szubkultúra a 2000-es évek elején vált igazán mainstream stílussá. Az emó stílus képviselői könnyen felismerhetők (a gót stílusuk miatt) arról, hogy fekete, vagy legalábbis sötét ruhát viselnek, szegecses övvel, karkötőkkel, és az általában festett hajuk az arcukba van fésülve. Kedvenc együtteseik például a Paramore, a Fall Out Boy és My Chemical Romance. Az utóbbi 2013-ban visszavonult, és maga az egész stílus hanyatlásnak indult.

Viszont a szubkultúra lassan elkezdett újra divatba jönni. 2019 októberében a My Chemical Romance bejelentette, hogy visszatérnek. A MCR frontembere, Gerard Way, a The Umbrella Academy című képregénye, és annak Netflix-es adaptációja is nagy sikert aratott. A kockás Vans cipők is elég divatosak az emósok körében, és rengeteg üzletben kapható, csakúgy, mint a különböző nadrágokra tehető láncok. Az összetett, nagyon kidolgozott szemsmink is népszerű ebben a stílusban, hasonló az Euphoria-ban, és a különböző videómegosztó platformokon láthatókhoz.

Hála a közösségi médiának, ma már mást jelent ebbe a kultúrába tartozni. Napjainkban a tinédzserek és a Z generáció határozza meg nagyban, hogy mit jelent emónak lenni. Például az E-Girl/E-Boy stílus a TikTok-on eléggé hasonló a 2000-es évek MySpace jelenségéhez. Bár valóban nem bír akkora jelentőséggel, mint régen, mivel a legtöbb közösségi médiában jelenlévő emó csak az online térben képviseli ezt a stílust, hasonlóan, mint a már említett E-Girl/E-Boy trend követői.

P. s.: Ha ismersz szubkultúrákat, netán magadat is egy ilyenhez sorolod, mutasd be őket a Márt-on-ban! Írd meg nekünk! Várjuk írásodat a suliujsag@balintsuli.hu címre. 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*