Tegze Jenifer 2021.03.18.

Az internet a 21. század hírszerzésének, információmegosztásának, szórakozásának a színtere. Fontos szerepet játszik az emberek életében, és az emberek többsége nem is sejti, milyen veszélyeket rejt − a felhőtlen szórakozás mellett. Ilyen veszély a téves információ is, ami futótűzként terjed az interneten. De miért?

A téves információ gyors terjedésének egyik fő oka lehet a clickbait. A clickbaites tartalmak célja, hogy minél többen kattintsanak rá, és minél többen megosszák. Ezért egy cikknek vagy videónak olyan címet adnak, vagy olyan képpel illusztrálják, ami azonnal hat az olvasóra, felkelti a figyelmét. A hatás lehet pozitív vagy negatív, a lényeg az, hogy az ember reagáljon rá, rákattintson, küldje tovább. Ezzel az a probléma, hogy az emberek többsége nem olvassa el az adott cikket, csak megosztja, mert hatással volt rá a cím.

A téves információk terjedésének további okai is az előbbi fogalomhoz köthetők. Hiszen az adott cikket bárki írhatta, és sokszor nem tudjuk ellenőrizni sem a cikkben megjelent adatokat, sem a szerzőt.

A másik ok az emberek hiszékenysége. Sokan azt hiszik, hogy ami kikerül az internetre, az biztosan igaz, ezért sokan nem tájékozódnak több forrásból, csak elhiszik azt, amit egyszer olvastak valahol.

A tanulság, hogy legyünk körültekintők, ne higgyünk a jól hangzó, szaftos címeknek. Ehelyett olvassuk el a tartalmat a jól hangzó cím mögött, és tájékozódjunk több forrásból, hogy elkerüljük a téves információkat és azok terjesztését.

+++++Szómagyarázó++++
Clickbait
„Szenzációhajhász, kattintásvadász internetes tartalom (hivatkozás, amely gyakran kevésbé érdekes oldalra mutat). Elsődleges célja, hogy sűrű megtekintéssel és továbbosztással vírusként terjedjen (leginkább a közösségi oldalakon), és az ott elhelyezett hirdetések segítségével anyagi hasznot hozzon. Angol eredetű (a. m.: kattintáscsali).  
(Forrás: Magyar nyelvi szolgáltató iroda, e-nyelv.hu, https://www.szomagyarito.hu/szocikk.php?id=4255)

JÁTÉK! Milyen irodalmi műveket takarnak az alábbi kattintásvadász címek?

  1. Gátlástalan perszóna szerelmes levéllel zaklatja fel egy férfi nyugalmas életét!
  2. Egy pap kábítószert adott egy kiskorúnak! A szerelme halottnak hitte, öngyilkos lett.
  3. Egy névcsere miatt a testvérét végezték ki! Botrány!
  4. A leleményes utazó több nővel is megcsalta otthon szövögető, hűséges hitvesét!

A megoldásokat az alábbi címre várjuk: suliujsag@balintsuli.hu
Várjuk további ígéretes kattintásvadász címeiteket is!

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*