László Szófia 2021.03.26.

Összhang, ritmus, szabadság

A lovaglás az egyik legnehezebb sport. Azonosulni kell, összhangban kell lenni egy állattal. Amikor ráérez a lovas a ritmusra, akkor kiderülhet, hogy a lovaglás egy remek elfoglaltság.  

Ha azt gondolnátok esetleg, hogy semmilyen izmot nem mozgat, nem erősít, akkor tapasztalatból mondom, hogy nem így van. Jól erősíti a combot és a vádlit, minden edzés utáni napon érezheted, hol vannak azok az izmok, amelyekről eddig nem is tudtad, hogy léteznek. 
Sokan mondják, hogy azért nem lovagolnak, mert nem engedik a szüleik. A szülők féltik a gyerekeiket a lovasbalesetektől, és azt gondolják, hogy ami esetleg velük megtörtént , az a gyerekkel is meg fog történni.  De senkinek nem kell ettől félnie, mert az iskolalovakat arra tanították, hogy ne legyenek vadak, jól összhangban legyenek az emberrel.  
Ha mégis váratlan dolog történne (ami nagyon ritka), akkor is ott lesz az oktató, rá nagyon jól hallgatnak az iskolalovak. 

Nemcsak hobbilovaglás, hanem terápiás lovaglás is van. A ló nyugalma a beteg gyerekeknek biztonságot nyújt. 
Nagyon sok képességet fejleszt. pl: irányítás, egyensúly, koordináció, kitartás… 

Fontos tanácsaim, ha elszánod magad, hogy kipróbáld: 

  • Mindig viselj kobakot!
  • Mindig legyen összekötve a hajad! 
  •  A lónak a csizma segítség, és a pálca nem fáj, de ha rángatod a szárat, akkor az nagyon fájhat neki.  
  • Ne várd, hogy az első alkalom után szabadon mehetsz, mert nem fogsz. Az oktató pontosan tudja, mikor vagy rá képes, és akkor szólni fog neked. Addig futószáron gyakorolhatsz. 

Aki nem türelmes, hangos, nincs jó viszonyban az állatokkal, az keressen inkább más sportot. De szívből ajánlom mindenkinek a lovaglást. Még a fiúknak is, mert a világon több a férfi lovas, mint a női. 

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*