Pluhár Erika 2021.06.01.

Mellékalakok főszerepben – Könyvhódító 2021 pályázat

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár országos kreatív írópályázatot hirdet a 14–25 éves korosztály számára. A felhívás célja, hogy a kapcsolódó könyvlistából a pályázó a kiválasztott mű egy részletét az egyik mellékszereplő szemszögéből alkossa újra. A történet környezete és ideje szabadon értelmezhető. Az átirat formája: naplóbejegyzés (blog) vagy videonapló (vlog).  

A pályaművek beküldési határideje: 2021. november 3. (szerda)

MELLÉKALAKOK FŐSZEREPBEN
Könyvhódító 2021 A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár országos kreatív írópályázatot hirdet a 14–25 éves korosztály számára.

A pályázattal könyvtárunk 2021-ben immár hetedik alkalommal hirdeti meg a Könyvhódító elnevezésű olvasásnépszerűsítő programját, melynek keretében kalandozásra hívja az irodalom szerelmeseit.
Várjuk olyan fiatal alkotók jelentkezését, akik örömmel tennék próbára képzeletüket, kreativitásukat, íráskészségüket, videokészítési tudásukat!

A felhívás célja, hogy a kapcsolódó könyvlistából a pályázó a kiválasztott mű egy részletét az egyik mellékszereplő szemszögéből alkossa újra. A történet környezete és ideje szabadon értelmezhető.

Az átirat formája: naplóbejegyzés (blog) vagy videonapló (vlog).  

  • A naplóbejegyezés (blog): minimum 2, maximum 5 A/4-es oldalból állhat (Times New Roman betűtípus, 12-es betűnagyság, maximum 1,5-es sorköz – Word formátum). A szöveget blogbejegyzés-szerűen formázza meg: használhat képeket, linkeket, kiemeléseket.
  • A videonapló (vlog): minimum 1, maximum 5 perces lehet (mp4 formátum – nagyméretű fájl esetén javasolt a www.filemail.com használata).

Egy pályázó maximum 3 pályaművel nevezhet.

Választható művek:
1. Jakob Grimm – Wilhelm Grimm: Hófehérke és a hét törpe
2. Lewis Carroll: Alice Csodaországban
3. L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
4. Rudyard Kipling: A dzsungel könyve
5.Daniel Defoe: Robinson Crusoe
6. Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
7. Neil Gaiman: Csillagpor
8. Philip Pullmann: Az Úr Sötét Anyagai-sorozat
9. J. K. Rowling: Harry Potter-sorozat
10. Suzanne Collins: Az éhezők viadala trilógia
11. J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura-trilógia
12. George R. R. Martin: A tűz és jég dala-sorozat
13. Andrzej Sapkowski: Vaják-sorozat
14. Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes emlékiratai
15. F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby
16. Bram Stoker: Drakula
17. George Orwell: Állatfarm
18. Mihail Bulgakov: A Mester és Margarita

A beérkezett pályamunkákat szakértők bevonásával kategóriánként (műfaj és a beérkezett pályamunkák mennyiségétől függően életkor alapján) értékeljük. A zsűri első, második és harmadik helyért járó díjakat, valamint különdíjakat oszt ki.
A bírálatnál előnyt élvez a saját fantáziavilág, egyéni kifejezőkészség, továbbá ha a pályázó a kiválasztott mellékszereplő megjelenítésére egyéb hangulatteremtő eszközöket is alkalmaz (pl.: öltözet, jelmez, környezet). Elvárás, hogy a már meglévő adaptációhoz (filmváltozat, képregény, animáció, videójáték) és könyvillusztrációhoz képest újat alkosson a szerző!

Pályázati menetrend:

  • A pályaművek beküldési határideje: 2021. november 3. (szerda)
    Az elkészült alkotásokat és a jelentkezési lapot a konyvhoditobdk@gmail.com e-mail-címre várjuk! A jelentkezési lap és a hozzájárulási nyilatkozat a könyvtár honlapjáról tölthető le: www.bdmk.hu/konyvhodito21
  • Zsűrizés: 2021. november
  • Eredményhirdetés: 2022. január 20.

Jelentkezési lap letölthető: http://www.bdmk.hu/konyvhodito21

Oszd meg velünk véleményed!

%d bloggers like this: